Guide

Sæbebehandling

Har du købt et sæbebehandlet træmøbel er det vigtigt, at du regelmæssigt og gerne én gang om måneden giver dit træmøbel sæbebehandling. Er du i tvivl om, hvordan du gør, bør du læse nedenstående guide til, hvordan du sæbebehandler dit træmøbel. Er du i tvivl, er du velkommen til at kontakte os.

Det er vigtigt, at du følger pleje- og vedligeholdelsesanvisningen fra den leverandør, dit produkt er fra. Du finder vedligeholdelsesguide på leverandørernes hjemmeside. Vi har samlet et udvalg til dig her: Fredericia Furniture, Fritz Hansen, Carl Hansen & Søn, dk3, Montana Furniture, Louis Poulsen, Naver Collection, PP Møbler og Søren Lund Møbler.

Behandling af sæbebehandlede overflader

Alle sæbebehandlede overflader er og skal fortsat behandles med hvide sæbespåner. Opløsningen skal være: 2 spsk. (1/4 dl.) hvide sæbespåner til 1 liter vand.

Inden selve behandlingen påbegyndes omrøres blandingen grundigt. Til påføring anvendes en svamp eller klud, der mættes med sæbefedt. Kom kluden ned i sæbevandet og vrid kluden, så du står tilbage med sæbefedtet (så lidt vand som muligt) og lad det trække 3-5 min.

Hvis sæbebehandlingen indtørrer inden aftørring, gentages behandlingen. Aftør derefter møblet for overskydende sæbe. HUSK at påføre på undersiden af en sæbebehandlet bordplade, ellers kan bordpladen komme til at bøje opad.

Hæld aldrig sæbeopløsningen ud på møblet. Møblet har ikke brug for vand, kun sæbefedt. Påføres for meget vand, kan den efterfølgende tørring fremkalde revner. Brug aldrig ståluld, fedtfjernende midler, f.eks. opvaskemiddel eller kemiske rengørings-midler. Hvis vandet eller kluden er beskidt, skift til ny.

Bordet behandles første gang ca. 14 dage efter modtagelse. Derefter behandles efter behov, når f.eks. en bordplade føles tør, ellers en gang om måneden. Sæbebehandlede møbler, der ikke benyttes så ofte, skal også vedligeholdes med sæbe. Er en bordplade meget snavset, kan den rengøres med en køkkensvamp og sæbeopløsning. Brug den grove side af køkkensvampen og skrub langs med åreretningen. Den snavsede sæbe fjernes omgående med en klud og bordet behandles nu, som tidligere beskrevet.

Er pladen ridset, puds da først med sandpapir korn 150 på langs med årene i træet. Afslut altid med at pudse med pudsesvampen (korn 220) og giv igen møblet en sæbebehandling.
Husk at behandle bagsiden af bordpladen for at udligne de spændinger, der opstår i træet. De første gange, du behandler møblet, kan nogle træfibre eventuelt rejse sig og træet føles ru. Puds da ganske let med pudsesvampen.

Daglig pleje:

Aftørring med klud/svamp, gerne opvredet i sæbeopløsning. HUSK: ALDRIG OPVASKEMIDDEL. Bliver sæben for tyk, fortyndes den med afkølet kogt vand. Når sæbespånerne er opbrugt, køb da altid hvide sæbespåner med et fedtindhold på minimum 80-85%. Disse fås i de fleste dagligvareforretninger. Såfremt De er i tvivl, har spørgsmål til behandlingen, kontakt da Bolighuset Ry.

Hvordan holder du dit møbel flot i mange år fremover ? 

  • Vedligehold møblet 1 gang månedligt eller efter behov
  • Eftertør altid møblet med en tør klud, når det er blevet aftørret med en fugtig klud
  • Hvis der spildes væsker, skal det altid tørres op hurtigst muligt
  • Hvis der bruges voksdug eller lign., må den ikke ligge længere end 24 timer
  • Brug altid skånere under glas og flasker, hvor der er mulighed for kondensering
  • Brug altid skånere under varme genstande.

Advarsel: Tilførsel af sæbe vil gøre møblet mere modstandsdygtigt over for snavs. Dog kan overdrevet brug af sæbespåner ødelægge træets fibre og træets naturlige farve. Træsorten eg er i den forbindelse særlig sårbar, da træet indeholder meget garvesyre. For hyppig afvaskning i sæbespåner kan forårsage at eg mister sin glød og misfarves brunt eller gråt

Brug aldrig sulfo, brun sæbe, linolie eller rengøringsmidler, der indeholder jern.

Overflader i eg skal beskyttes mod objekter i stål og jern, da disse metaller reagerer med træets garvesyre og kan forårsage permanente sorte pletter.

Opdateret: april 2020 – for nyere opdateringer se producentens hjemmeside eller vejledning, som følger med produktet.

Skal vi levere dine møbler?

FRA VORES DØR TIL DIN
Vi tilbyder både leverings- og monteringsløsninger. Vores egne chauffører og montører har hænderne skruet godt på. Ønsker du, at vi leverer dine møbler, kan du tilkøbe montering. Få dit møbel samlet, hængt op og placeret inden vi tager af sted – og vi tager naturligvis emballagen med os igen.
Henrik Kaas — Sælger
Vi har altid følt os i trygge hænder hos Bolighuset Ry. Vi har fået en god og kyndig vejledning af medarbejderne og møbler til konkurrencedygtige priser. Alt i alt er vi meget glade for at komme i Bolighuset Ry – og vi har ved flere lejligheder anbefalet venner, familie og kolleger at lægge vejen forbi.
Helle, Skanderborg
Jeg kører gerne til Ry for at få lige den tand bedre oplevelse. Jeg har tidligere købt en reol, som jeg fik leveret og monteret. Det var en super god oplevelse. Det var et meget flot arbejde, montøren lavede og det gik overraskende hurtigt - og så var han meget venlig.
Helle, Silkeborg
Bolighuset Ry står for mig som garant for kvalitet og kundeservice i topklasse – og endda til meget konkurrencedygtige priser. Jeg købte stole med levering i København. Lige fra bestilling til levering fik jeg en kyndig og imødekommende vejledning. Det er ikke sidste gang, jeg handler hos Bolighuset Ry.
Frands, København
Vi besøgte Bolighuset Ry i forbindelse med et arrangement, hvor flere leverandører var tilstede. Selve butikken er flot indrettet og inspirerende. Vi var helt forundrede over butikkens størrelse – udefra ser den ret lille ud, men når man træder ind, er man pludselig i et stort mekka af flotte møbler og boligtilbehør.
Karin og Jesper, Herning
Fra det øjeblik man træder ind ad døren hos Bolighuset Ry, favnes man af en helt særlig atmosfære. Man er omgivet af spændende boligtilbehør, et stort og flot udvalg af kvalitetsmøbler og samtidig bliver man imødekommet af et serviceminded personale.
Jette og Bo, Grenaa