Guide

Træmøbler

Træ er et unikt samt levende naturmateriale, det er derfor vigtigt, at man håndterer og behandler det rigtigt. Åretegninger og knaster er en del af træets natur, og ikke to træmøbler er ens. Træ er også i en stadig forandringsproces, og det bevirker, at farver og strukturer ændrer sig gennem hele træmøbels levetid.

Det er vigtigt, at du følger pleje- og vedligeholdelsesanvisningen fra den leverandør, dit produkt er fra. Du finder vedligeholdelsesguide på leverandørernes hjemmeside. Vi har samlet et udvalg til dig her: Fredericia Furniture, Fritz Hansen, Carl Hansen & Søn, dk3, Montana Furniture, Louis Poulsen, Naver Collection, PP Møbler og Søren Lund Møbler.

Luftfugtighed

Alt møbeltræ er tørret ned til 7-8% træfugtighed, hvilket svarer til en relativ luftfugtighed på 40% ved 20° C. Træet arbejder mere eller mindre afhængigt af luftfugtigheden i omgivelserne. Det er derfor vigtigt, at massive træmøbler står i omgivelser, hvor luftfugtigheden ikke svinger mere end mellem 40-60%. Når vinteren sætter ind, og det bliver fyringssæson, kan luftfugtigheden falde til under 40%, dette kan bevirke, at træet svinder en lille smule, men det udvider sig igen, når luftfugtigheden stiger. Dette fremkommer pga., at fordampningen er størst gennem endetræet og kommer til udtryk ved at f.eks. et udtræksbord kan gabe i siderne af samlingen om vinteren, og gabe i midten af samlingen om sommeren. Vi anbefaler derfor at du anskaffe et hygrometer til kontrol af luft-fugtigheden.

Beskyt mod solen

Massivt træ påvirkes af direkte sollys og direkte varmepåvirkning, f.eks. fra brændeovn eller for tæt placering ved radiator. Dette kan misfarve og udtørre træet og forårsage revner i f.eks. bordplader. De fleste træsorter har store farveændring i begyndelsen, derfor anbefaler vi, at du lade træoverflader stå udækket i de første måneder. Ønsker du at træet forbliver uforandret, kan processerne sinkes ved at beskytte træet mod sollys og forandringer i luftfugtigheden.

Ubehandlede og sæbebehandlede overflader

Til dagligt kan du blot tørre dine ubehandlede og sæbebehandlede træoverflader af med en blød klud, som er opvredet i lunkent eller varmt vand – tør altid med årernes retning. Til grundigere rengøring og vedligeholdelse af sæbebehandlede overflader, kan du læse vores vedligeholdelse guide her.

Oliebehandlede overflader

Til dagligt bør du rengøre dine oliebehandlede træoverflader med en klud, der er ren og tør eller hårdt opvredet i vand og sæbe. Til grundigere rengøring og vedligeholdelse af oliebehandlede overflader, kan du læse vores vedligeholdelse guide her.

Generelle råd til pleje af træmøbler

  • Rengøring, slibning og andre behandlinger af træ skal altid ske med træets åreretning.
  • Undgå at spilde varme og fugtige ting direkte på træet, da dette kan give skjolder.
  • Undgå at placere dine træmøbler tæt ved stærke varmekilder, da det kan påvirke træet.
  • Husk på, at træ aldrig bør overdækkes permanent med lufttætte materialer i længere perioder
Opdateret marts 2020 – for nyere opdateringer se producentens hjemmeside eller vejledning, som følger med produktet.

Skal vi levere dine møbler?

FRA VORES DØR TIL DIN
Vi tilbyder både leverings- og monteringsløsninger. Vores egne chauffører og montører har hænderne skruet godt på. Ønsker du, at vi leverer dine møbler, kan du tilkøbe montering. Få dit møbel samlet, hængt op og placeret inden vi tager af sted – og vi tager naturligvis emballagen med os igen.
Henrik Kaas — Sælger
Vi har altid følt os i trygge hænder hos Bolighuset Ry. Vi har fået en god og kyndig vejledning af medarbejderne og møbler til konkurrencedygtige priser. Alt i alt er vi meget glade for at komme i Bolighuset Ry – og vi har ved flere lejligheder anbefalet venner, familie og kolleger at lægge vejen forbi.
Helle, Skanderborg
Jeg kører gerne til Ry for at få lige den tand bedre oplevelse. Jeg har tidligere købt en reol, som jeg fik leveret og monteret. Det var en super god oplevelse. Det var et meget flot arbejde, montøren lavede og det gik overraskende hurtigt - og så var han meget venlig.
Helle, Silkeborg
Bolighuset Ry står for mig som garant for kvalitet og kundeservice i topklasse – og endda til meget konkurrencedygtige priser. Jeg købte stole med levering i København. Lige fra bestilling til levering fik jeg en kyndig og imødekommende vejledning. Det er ikke sidste gang, jeg handler hos Bolighuset Ry.
Frands, København
Vi besøgte Bolighuset Ry i forbindelse med et arrangement, hvor flere leverandører var tilstede. Selve butikken er flot indrettet og inspirerende. Vi var helt forundrede over butikkens størrelse – udefra ser den ret lille ud, men når man træder ind, er man pludselig i et stort mekka af flotte møbler og boligtilbehør.
Karin og Jesper, Herning
Fra det øjeblik man træder ind ad døren hos Bolighuset Ry, favnes man af en helt særlig atmosfære. Man er omgivet af spændende boligtilbehør, et stort og flot udvalg af kvalitetsmøbler og samtidig bliver man imødekommet af et serviceminded personale.
Jette og Bo, Grenaa